Okey, så du vet nok allerede, med mindre du er født under en stein, at det gjelder å produsere innhold. MYE innhold. Innholdet er bensinen i din “marketing-maskin”, selve forutsetningen for at du skal kunne nå ut til nye kunder og fortelle din historie. Men innhold trengs også for å konvertere potensielle kunder og å engasjere ditt eksisterende publikum. Og som du sikkert skjønner, så er det umulig å få gode resultater uten nok innhold. 

Godt innhold skaper tillit og “utdanner” kunden. Får du til dette gjør innholdet ditt faktisk to ting

Skaper goodwill hos kunden ved å gi noe av verdi, før de har kjøpt noe som helst . 
Posisjonerer deg som “ekspert” på å løse kundens problem. Det åpenbare valget. 

Nøkkelen her er at innholdet må være “nyttig” eller i det minste underholdende. Klarer du begge deler samtidig er du virkelig inne på noe.  Du prøver ikke desperat å pushe dine produkter og tjenester på kunden, men gir verdi uten å kreve noen betaling. Senere, når kunden faktisk er klar for å slå til, hvem tror du har størst sannsynlighet for å få salget? 

Vel og bra, tenker du kanskje. Vi lager innhold, og vi har til og med satt oss inn i hva som er bra innhold slik at vi har masse gode ideer.  Problemet er rett og slett at det går for tregt. Det koster tid og ressurser å lage innhold, og vi mangler tid, penger og bemanning.  Ikke fortvil. Ta heller en titt på disse tipsene:

1. Gjenbruk, resirkuler og forbedre ditt allerede eksisterende innhold. 

Før jeg går videre inn på dette: Pass på å ikke duplisere innhold. Det å simpelthen kopiere gammelt innhold kan gi en negativ effekt. Spesielt med tanke på ranking i google. Det virker også useriøst å poste ting som åpenbart er et duplikat. Det jeg snakker om er å finne nye måter å bruke innholdet på, eller i det minste gjøre tilstrekkelig med endringer til at det ikke oppdages. 

Har du allerede noe video-innhold som ligger å samler støv? Har du bilder som du ikke har brukt, men som du kunne freshet opp med litt bilderedigering? Har du tatt opp en podcast som du kunne reprodusert som en serie med bloggposter? Har du holdt en presentasjon fra et seminar som du senere kunne publisert på nett, eller gjort om til en "freebie-pdf" som folk kan laste ned fra nettsiden din? Det handler om å lete etter gull blant gråstein, og noen ganger finner du det faktisk. 

Du har en gammel bloggpost som er utdatert. Er temaet du skriver om fortsatt interessant i dag?  Med litt oppdatering av informasjon og tilpasning kan du lage en ny, forbedret versjon av samme post. Smekk på ett eller annet med “2019” eller “oppdatert for 2019” ( eller 2020 om det blir mer riktig) og du har en ny, dagsaktuell post. 

2. Spar tid ved å lage innhold om ting du allerede kan MYE om. 

Skriv små guider til hvordan kunden kan bruke produktet eller hvordan de kan løse problemer med produktet. Du kan skippe en eventuell research fase og innholdet vil være av god kvalitet. 

Hva om du er kunnskapsrik men ikke god på å skrive eller formulere deg? Skriv en kladd, gjør grovarbeidet og send innholdet videre til redigering hos en kollega  som er mer dreven på denne biten. 

3. Bruk talegjenkjenning til å få ideer raskt ned på papiret.

De fleste smart-telefoner og nettbrett er utstyrt med taleassistent, enten det er “siri” for iOS, Google Assistant eller andre varianter. Dette vet de fleste, men det mange kanskje ikke er klar over er at denne teknologien begynner å bli såpass god at du fint kan “skrive” et helt blogginnlegg uten store problemer mens du sitter i bilen på vei hjem fra butikken. 

Ja, det trengs redigering i etterkant, både på grunn av forskjellen mellom muntlig og skriftlig språk, nødvendigheten av struktur i teksten og taleassistentens feiltolkninger av ord. Men, det faktum at du får tankene raskere ned på papiret kan spare deg for mye tid. 

4.  Gjør dine egne maler, presentasjoner eller lignende om til innhold. 

Ex: Du jobber med regnskap og har laget en spesialtilpasset visuell kalender som viser oversikt over alle de viktigste regnskaps-datoene. Du har fått gode tilbakemeldinger fra dine kolleger, og det slår deg at dine kunder også kan ha nytte av denne. Lag og publiser en nedlastbar fil som du kan tilby nye leads i bytte mot kontaktinfo, eller som en freebie til dine eksisterende kunder. Om innholdet er bra og løser et vanlig problem vil du garantert få nye leads. 

Ideer til hva du kan gjøre med kun én god powerpoint presentasjon: 

  • Del powerpoint filen med kunder eller leads.
  • Skal du presentere en gang til? Film deg selv på scenen og lag din egen “ted talk”.
  • Lag en videopresentasjon: Spill inn en video hvor du tar opp din egen stemme og skjermen mens du snakker deg gjennom presentasjonen. NB. Husk god mikrofon!
  • Bruk innholdet i en podcast episode. 
  • Gjør om presentasjonen til en bloggpost.
  • Gjør om presentasjonen til en infographic.
  • Bruk presentasjonen som innhold i et webinar.
  • Bruk presentasjonen som innhold i en større innholdsproduksjon, som f.eks et online-kurs eller en e-bok. 

5. Bruk software til å sette fart på din innholdsproduksjon.

Det finnes en rekke verktøy som forenkler prosessen og lar “ikke-proffe” lage innhold som ser “proft” ut. Disse er bare en liten smak på alle mulighetene som finnes, og man gjør lurt i å kartlegge mulighetene når man designer sin innholdsstrategi. Du kan designe ting fra scratch, men flere av verktøyene har også tusenvis av maler. Så mange at du aldri trenger uroe deg for å lage noe helt likt konkurrentene dine.

Promo:  https://promo.com

Lar deg sette sammen videosnutter med tekst, bilde og video til en billig penge og en brøkdel av tiden det ville tatt i et mer avansert redigeringsprogram. JA, det setter naturligvis noen kunstneriske begrensninger, men til gjengjeld kan du teste idéer raskt. 

Canva: https://www.canva.com/

Grafisk design for deg som ikke er grafisk designer. Når du trenger visuelt innhold til sosiale medier, nettside, bloggpost, nyhetsbrev og mer. 

Venngage: https://venngage.com/ 

Formidle insikt, data eller historier med flotte infographics og presentasjoner. Du kan til og med hente “kjedelig” data fra dine egne excel ark og gjøre disse om til infographics. 

Facebook business manager: www.business.facebook.com 

Facebooks annonseplattform er noe mange allerede bruker. Også her finnes verktøy som hjelper deg. “Instant articles” er ett eksempel. Bygg en artikkelside på Facebook platformen. Her kan du publisere din artikkel uten å ta deg bryet med å lage en side på ditt eget nettsted på forhånd. Du får samtidig trafikken til ditt eget nettsted og artikkelen lastes inn raskt for brukeren, noe som gir en god brukeropplevelse.

Et annet eksempel er video annonse-maler. Du kan lage Facebook-videoer uten å ha video! Facebook lar deg fylle inn bilder og tekst i ferdig animerte maler, som igjen blir et proft utseende video-slideshow. 

Og forresten… om du mangler tilstrekkelig med video og bilder bør du kanskje ta en titt på neste tips på listen. 

6. Kombiner ditt eget innhold med billig eller gratis “ferdig-innhold”.

Det finnes en rekke nettsteder som lar deg søke etter og laste ned video og foto-innhold. Noen av dem koster penger, andre er gratis. 

Stock Photos & stock videos:

https://unsplash.com/,

http://pixabay.com 

https://www.storyblocks.com/

https://www.dreamstime.com

https://www.shutterstock.com

  • Det finnes lignende tjenester om du trenger musikk. Som f.eks denne: https://www.premiumbeat.com
  • Google: Om du leter etter gratis bilder kan du også gjøre et avansert bildesøk på Google hvor du setter på filter til “merket for gjenbruk”. 

NB! Før du kaster deg ut i dette, vil jeg først komme med to anbefalinger. 

1 . Hold deg unna de mest klisjé-fylte bildene. (Bilder av av kunstig smilende kundeservice-folk med blekede tenner, eller andre “cheesy” motiver kan gi et dårlig inntrykk.) 

2. Prøv å gjøre noe mer kreativt med stock photos enn å kun bruke dem slik de er når du laster ned. F.eks kombiner med egen tekst eller illustrasjoner, legg på filter osv. 

 

stock photo Typisk upersonlig stock photo

7. Få med alle på å blogge! 

Alle trenger ikke være gode på å skrive, men alle kan bidra med sin kunnskap. De som ikke er komfortable med å skrive egne poster, kan kladde ned kunnskap om et tema de har greie på, og så sende det over til en innholdsansvarlig som redigerer dette inn som en ferdig bloggpost.

La en ekspert få 20 minutter på å braindumpe all kunnskapen de har om en spesiell problemstilling de har greie på, og du vil ha grunnlaget for en god bloggpost allerede der. 

8. Det er ingen skam i å dele bra innhold som noen ANDRE har laget. (Så lenge du ikke prøver å ta æren selv.) 

Eksempel:  Per driver en nettbutikk som selger båtmotorer. Han har nylig kommet over noen fantastiske artikler som løser et viktig problem som han vet kundene lurer på, og som også berører produktene han selger. Per tenker at dette kan også være nyttig for hans egne kunder, og deler derfor linkene med dem på sin egen facebook-side. “Jeg kom over disse artiklene som løser problem xyz med båtmotorer. Dette kan kanskje være interessant for deg kjære kunde.” Kunden synes Per er en grei kar, og stoler på tipsene han kommer med når det gjelder båtmotorer, siden han tør å dele kunnskap også fra andre kilder enn seg selv. Per er smart. Vær som Per…... 

9. Ikke overanalyser hva du skal lage innhold om. 

Faren med å overanalysere er at du gjerne føler at du er produktiv og har “kommet langt på vei”. 

Kjenner du dine egne produkter og kunder godt bør det ganske raskt dukke opp noen ideer. Man bør også hente inspirasjon ved hjelp av keyword research, vanlige spørsmål fra kunder,  søkefraser i Google adwords eller søk internt på nettstedet. Er du helt blank på ideer er det beste å begynne å snakke om ting du selv kan og bryr deg om. 

  1. Start enkelt med å generere en håndfull ideer.
  2. Snakk om hvordan man løser problemer (Ikke bare om deg selv!) 
  3. Få innholdet raskt ut i verden.
  4. Juster etter resultatene du får. Lag mer av, eller finslip på, innholdet som funker.
  5. Fortsett å teste nytt innhold.

10. Sett innholdsproduksjonen i system. 

Skal man få fart på innholdsproduksjonen bør man ha et minimum av system på plass. Og det kom vel kanskje ikke som en bombe….

Gamle nyheter og en selvfølgelighet tenker du kanskje. Men jeg ser også mange eksempler på hvordan innholdsproduksjonen tas mer eller mindre “på sparket” - Man lager et blogginnlegg her, og en liten tweet der, og så lurer man på når man kan forvente resultater. 

Det er to hjelpsomme verktøy jeg mener alle bør bruke i denne sammenhengen: 

  • Forslagskasse: Enkelt og greit et sted der du og ditt team samler alle ideer. Og gjerne også et rammeverk for hvordan dere skal prioritere ideene. 
  • Innholdsplan: Enkelt og greit en plan for hva som skal gjøres når, og av hvem, de neste 2-3 månedene. Som de fleste kanskje husker fra de var studenter - Hvis du ikke har satt noen dato for ting så blir det ikke gjort.  

 

Oppsummering:

Innholdsproduksjon er ingen enkel sak, og det krever øvelse som i alt annet. Nøkkelen til suksess ligger i å kunne produsere mye innhold, men samtidig holde en høy kvalitet. Det er uhyre viktig å være bevisst på at kvantitet ikke skal gå ut over kvalitet. Når det er sagt bør man alltid strebe etter å finne løsninger for å gjøre mer, på kortere tid. Ta i bruk teknologien som er tilgjengelig! 

Tar du i bruk disse tipsene kan jeg garantere deg at du vil øke farten på innholdsproduksjonen og få et forsprang på mange av konkurrentene dine. Så gjenstår det å sørge for at du lager godt innhold som engasjerer - Men det må bli et tema for en annen artikkel ;)

Har du ønsker om hva vi bør skrive om? Send meg gjerne dine tanker eller spørsmål til ah@couplerhq.com

KEEP ME INFORMED 

 

Asmund Holtan

Written by Asmund Holtan