Hvorfor trenger man HubSpot til markedsføring hvis man driver med salg i dag?

 
Når man har jobbet med systemet en stund blir det nesten vanskelig å svare konkret fordi det blir en naturlig del av arbeidsflyten. For å sammenligne er det litt som å bruke Word til å skrive et dokument versus en skrivemaskin, eller kanskje mer teknisk korrekt sammenligning: Å bygge en webside ved hjelp av et CMS versus å bygge en database selv. Sistnevnte er fullt mulig, og mer effektivt enn å kode ren HTML, men så snart man har begynt å bruke et CMS er det så mye mer effektivt for å publisere innhold på en webside at alle stort sett har sluttet å lage egne løsninger for dette.
 

Tilsvarende er HubSpot og andre alt-i-ett-løsninger for markedsføring først og fremst et praktisk arbeidsverktøy for digital markedsføring. Det sparer tid gjennom automatisering og at alt finnes på ett sted.
 
Markedsføringen har som jobb å få en historie og et verdiforslag ut til riktige mennesker og sette oss i dialog med dem slik at de kan bli kunder.
 
Det er derfor flere ulike svar på hvorfor HubSpot er et godt system for å jobbe med dette.
 

De viktigste grunnene til å bruke et alt-i-ett-system for digital markedsføring:

 • Skal man jobbe med å opprette dialog med kunder må man ha deres kontaktdata. Da er de det vi kaller "leads" - konkrete personer vi kan kontakte.
 • For at markedsføringen skal være sentrert rundt det å skape og holde på leads må den bygge på et CRM-system.
 • Fordi man da håndterer persondata må man ha kontroll på samtykker og grunnlag for databehandling. Å dele dette på flere systemer er svært krevende.
 • Når man kommuniserer med leads vil selv enkle aktiviteter gå på tvers av flere systemer; Et nyhetsbrev blir sendt til en kontaktliste og er linket til en artikkel på en blogg, søkemotormarkedsføring starter på Google, går til en landingsside, inneholder et kontaktskjema som sender ut en epost og lagrer kontakten i en liste - og så videre. 
 • Om det skal lykkes å gjøre dette om til kommersiell verdi for selskapet er nøkkelen at de som jobber med kunder ikke lar slike leads ligge i en innboks, et Excel-ark eller et eget CRM-system hvor de ikke blir behandlet på lenge - og til slutt er ikke kontakten interessert lenger.
 • HubSpot - og andre tilsvarende system svarer på dette ved å koble alle digitale markedsaktiviteter sammen med salgsarbeid. Det er altså en alt-i-ett-suite, hvilket gir tre hovedfordeler:
  • Brukeropplevelse: Man bygger kundereiser og gir kundene konsistent oppfølging uavhengig av kontaktflate.
  • Mål og mening: Man kan følge sine leads gjennom web, chat, nyhetsbrev, sosiale medier.
  • Enkelt og effektivt: Den klart største fordelen er at arbeidsmengden med å publisere og distribuere innhold samt å følge opp henvendelser. Det skjer fordi arbeidsverktøyet er effektivt, samt at man bruker automatisering til å kunne gjøre langt mer enn man ellers ville klart.
 
I prinsippet gjelder alle punktene over for HubSpot så vel som andre alt-i-ett-suiter som kombinerer CRM, web og epost. Andre gode kandidater er for eksempel Active Campaign, MailChimp, Wix eller SalesForce, Dynamics, Eloqua og andre større systemer. Grovt sett kan man si at utviklingen går raskt i retning av at systemleverandørene som tidligere har levert kun CRM også nå legger til CMS og epost, tilsvarende lager kundeservicesystemer som Intercom funksjoner som gjør dem til et fullverdig marketingsystem, og en CMS-leverandør som Wix har også utviklet både epostmodul og CRM. Trenden går klart i retning av konsolidering av all digital kommunikasjon - og salg.
 
Hovedfordelen med å samle all digital kommunikasjon i ett kan best beskrives ved å se det fra motsatt side: Hvis du i dag hadde alle din kundekommunikasjon og alt ditt innhold i HubSpot (eller noe annet), hva ville du tenkte om det kom noen og foreslo å bryte det opp i ulike systemer?
"Hei, ville det ikke være smart om vi skilte ut websiden fra CRM-systemet, og samtidig legger kontaktskjemaer i et plugin fra en annen leverandør mens vi flytter ut nyhetsbrevene våre til en helt separat plattform fra bloggen som vi oftest bruker som innhold i disse nyhetsbrevene?"
Det vil fremstå som noe nær galskap å gi seg selv hodebryet med å sørge for å være i samsvar med GDPR når kontaktdata (og samtykker!) for én person plutselig ligger i fire ulike systemer. I tillegg må du holde styr på brukertilganger og passord til alt dette, logge inn og ut på tvers av systemer bare du skal flytte et avsnitt med tekst - og ikke minst vil automatiseringer av kommunikasjonen være gjenstand for ingeniørarbeid i stedet for noen få enkle klikk. Og hva skjer hvis et API endres i ett ledd, og alle data plutselig stopper opp mellom systemene?
 
Sagt på en annen måte:
Etter at man kunne kjøpe hele biler i butikken er det veldig få som kjøper motor, girkasse og karosseri fra ulike leverandører for å sette sammen selv. 

Hvorfor akkurat HubSpot?

 
Coupler jobber for tiden mest med HubSpot. Det finnes både billigere og dyrere systemer, men vi mener dette er gode grunner til å velge HubSpot:
 • Økosystem: Velger man HubSpot er det lett å strekke seg ut for å finne hjelp når man står fast. Det er svært mange kompetente byråer som jobber med dette i Norge, men sist jeg sjekket var det bare 2-3 som jobber med Active Campaign (inklusiv oss selv, må jeg legge til). Et nær sagt hvilket som helst spørsmål kan man også stille til Google og skrive "HubSpot" etter, så finner man gode svar. 
 • Opplæring: HubSpot har et svært rikt bibliotek av digitale kurs og tilbyr sertifiseringer til personer som tar dem. I tillegg finnes det timesvis med videoer på YouTube med mye gode læringsvideoer.
 • Support: Vi er HubSpot-partner og har to dedikerte personer i deres team som hjelper oss. I tillegg har vi direkte tilgang til support 24/7, og erfaringen er at de er både flinke og raske. Vi blir tatt seriøst selv om vi er langt fra USA, og vi trenger ikke tilpasse oss arbeidstid i en helt annen tidssone enn vår egen.
 • Moment: HubSpot er en klar markedsleder i sitt segment. Det gir trygghet fordi vi kan stole på at de fortsatt ønsker å være cutting edge, samtidig som de tar ting som GDPR på alvor. Sannsynligheten for at dere skal rekruttere noen til markedsteamet i fremtiden er stor, og da er det mye enklere å søke etter noen som kan HubSpot enn andre systemer.

Pro-lisensen koster mer, så når er den et riktig valg? 

 
Vi får ofte gode spørsmål om hvilken av HubSpot-lisensene som er riktig. Det er fire nivåer: Gratis, Starter, Professional og Enterprise. Gratisversjonen er for de som vil prøve seg frem litt på egen hånd. Starter-suiten gir veldig mye verdi for pengene for den som driver en liten markedsavdeling med et oversiktlig behov. Enterprise-versjonen er såpass kostbar at den for mange ikke er aktuell, så i realiteten er spørsmålet for de fleste om de skal ta steget opp fra Starter til Pro. Her er våre hovedgrunner til å velge Professional-nivå på lisensen:
 • Automatisering: Den viktigste, men også usynlige verdien. Når man ikke har begynt å bruke systemet er det jo ikke noe man savner, men når man har fått en del leads inn i systemet kommer behovet tydeligere frem for å lage brukeropplevelser hvor man leverer godt innhold til brukerne når de har bedt om det - ikke når man plutselig husker at man burde sendt en oppfølging.
 • Kampanjestyring: Man oppnår god kontroll og effektivitet ved å organisere eposter, landingssider, automatiseringer, trackinglinker og alt annet under samme kampanje. Denne kan i tillegg dupliseres - med alt tilhørende innhold.
 • Support: Telefonsupport kan være ganske avgjørende når du trenger det.
 • Blog: Å publisere innhold enkelt, samtidig som man knytter dette til arbeid med leads er viktig. Blogg følger med Pro-pakken.
 • Video: Hosting av video tenker man ofte ikke så mye på før man plutselig har en viktig video som hakker når den spiller, eller du mangler data på hvordan den blir brukt. I Pro-pakken er video hosting integrert.
 • Digital signering av tilbud: En fantastisk enkel måte å sikre at man har kontroll på hvilken rabatt, hvilke produkter og elementer som faktisk ble med i det endelige tilbudet som ble godkjent.
 • Alle de små, men viktige tingene: En mengde funksjoner som hver for seg ikke er noe alle trenger, men som i sum utgjør forskjellen på om du får utnyttet potensialet i din marketing eller ikke: Lead scoring (en av mine favoritter), automatiske lister, kobling til sosiale medier, skreddersøm av CRM-rapporter, webanalyse, Slack-integrasjon og mye mer.
Kort fortalt er Pro-pakken det man trenger når man har et marketingteam som jobber aktivt med å publisere innhold, drive trafikk, skaffe leads og ikke minst følge opp slik at selgerne kan håndtere flere leads og bruke mindre tid per salg. Den aller største fordelen man får er at teamet jobber utrolig mye mer effektivt - og samtidig evnen til å gjøre langt mer avanserte ting enn tidligere. 
 
Hvis marketing er noe man gjør på ad hoc basis, 3-5 ganger i året, er Starter-pakken et svært godt alternativ. Et lurt triks kan da være å kombinere Starter Suiten med CMS, da får man en god del av Pro-funksjonene slik som blogg og video hosting med til en billigere penge.
 

Couplers sjekkliste: trenger du HubSpot Professional?

 • Har du et markedsteam på mer enn to personer?
 • Bruker du flere språk samtidig på websiden og i nyhetsbrev?
 • Har du et markedsbudsjett på mer enn kr 500.000 per år?
 • Publiserer du innhold hver måned eller mer?
 • Bruker du video aktivt på hjemmesiden?
 • Trenger du å automatisere dialog med leads?
 • Ønsker du å bruke lead scoring?

Hvis du svarer 'ja' på mer enn tre punkter over så bør du vurdere en Pro-lisens. Vil du at vi gjør en gratis undersøkelse av hvilken pakke som passer best for din bedrift?

 

 
Sigurd J. Vik

Written by Sigurd J. Vik

Co-Founder and Strategy Director in Coupler. I built my first website in 1995, and I still haven't made my last one.