11 min read

SEO - Hvordan havne øverst

By Paulina Ćwikowska on 16.mar.2022 13:57:46

Den som leter skal finne. hvordan kan OGSÅ du bruke Google-mekanismene for å sikre at det er ditt svar som blir funnet?

 

Fyll ut skjemaet nederst for å laste ned Magnus' presentasjon.

 

- For å lykkes med SEO, må du jobbe med flere faktorer samtidig, sier Magnus Strømnes Bøe, daglig leder og SEO-spesialist i Rocket.

Søkemotoroptimalisering fremstår som et eget fag, men det er ikke magi. Det er lettere enn det virker. De som ønsker å være synlige, må svare på spørsmål som publikum faktisk stiller. Hvis mange har publisert svar på samme spørsmål oppstår kanskje for stor konkurranse til at du skal bruke ressurser på det. Og selv om du ikke bare kan lage innhold som er relevant for ditt produkt, skal ikke industribedriften publisere kakeoppskrifter med mindre det faktisk er relevant for noen som en dag kan bli kunde. Spørsmål? Magnus Strømnes Bøe fra Rocket svarer. 

 

Søkemotoroptimalisering lønner seg mer og mer. 

På Inspirasjonsseminaret hos Coupler i november i 2021 fortalte Magnus om hva du bør ha fokus på for å lykkes med SEO. Hva er de nyeste trendene? Hvilke tips kan du bruke for å øke synlighet i Google?

Magnus sier at konkurransen innen SEO har økt betraktelig de siste årene, men at etterspørselen også har vokst mye.

- Greier du å være en vinner innen SEO, lønner det seg mye mer nå, enn bare for 2-3 år siden, fortsetter han. Pandemien har økt bruken av nett noe voldsomt, og fortsatt er det slik at søk er den fremste måten å navigere nettet på.

 

En ting er å jobbe med SEO, en annen ting er å lykkes.

De tradisjonelle faktorene du typisk jobber med innen SEO er innhold, lenker og kodekvalitet. Rent teknisk korrekt, men for å lykkes trekker Bøe frem resultatfaktorer som er det du må jobbe med for å lykkes med søkemotoroptimalisering.

Resultatfaktorene innen SEO er:

  • Synlighet

  • Etterspørsel

  • Konkurranse

  • Forretningsmulighet

- Det er mange som jobber og jobber med SEO, de som lykkes har dette som styringsprinsipper, sier SEO-spesialisten.

 

Slik jobber du smartere med SEO, i følge Magnus:

1. Synlighet: Ikke alle søkeord er like viktige

Er nettsiden din synlig på 3000 søkeord? Dette er ikke essensielt hvis du er på 50. plass på hver av dem i Google, mener Bøe.

For å få effekt trenger du å være på første resultatside, altså i topp 10, og for å merke det må du minst ha en topp 5-ambisjon. 

  • Sammenlignet med innholdet som rangerer i topp 5, er ditt innhold godt nok? Fortjener det den plassen?

  • Hvordan ser title tag og meta description ut? En ting er kanskje at innholdet ditt er bra, men er det en upusset juvel, kan du bli ignorert til fordel for de som lager en mer fristende “reklame” for innholdet. 

  • Tar du ikke sjansen på å investere i det som kreves for å bli topp 5? Da bør du kanskje droppe organisk søketrafikk som en kanal du satser på.

 

2. Etterspørsel: Er det nok mennesker der ute som bryr seg? 

Veldig ofte er det ikke lønnsomt å lage innholdet, rett og slett på grunn av en lav interesse. En god idé kan være å fokusere på hva kunder ønsker å oppnå, istedenfor på bare det du leverer. 

  • Med 1000 søk i mnd på et ord, kan du forvente å få mellom 300-200 besøk. 

  • Dersom konverteringsraten din eksempelvis ligger på 5%, vil dette gi mellom 10-15 konverteringer.

  • Hvilken inntjening har du per kunde vs hvor mye det koster deg å gjøre SEO er smart å regne på.

- Den klassiske fella man går i er at man snevrer inn fokus for sterkt og snakker om problemer du som merkevare løser, men som få sliter med, sier Bøe.

 

3. Konkurranse: er det for mange som lager innhold om det samme?

Det er også viktig å se på konkurranse. Hvis for mange har skrevet en tekst om akkurat det samme, vil du begynne bakerst i kappløpet om synlighet for akkurat den artikkelen. Kanskje du skal finne lik, men litt annen vinkling? 

- Det er klokt å ta en vurdering av hva de andre aktørene gjør og tilpasse innsatsen etter konkurransen, sier Magnus. 

  • Eksempelvis om aviser og andre sterke medier er tydelig på topp 10, skal det ganske mye til for å få et fersk nettsted til å greie å posisjonere seg - med mindre du har en vinkling som drar skinnet av pølsa for brukerne. 

 

4. Forretningsmulighet: Er innholdet relevant for deg også?

Hvor lang avstand er det mellom ditt innhold og det du selger? Du skal ikke skrive ting som bare gir trafikk, hvis de som leser det innholdet aldri kan bli en kunde. 

- Her er det viktig å gjøre en kalkulert vurdering så innholdet du produserer for å hente trafikk ikke blir for søkt, fortsetter han.

  • Folk som søker etter gjødsel til plen, er nok mottakelige for å kjøpe gressklippere.

  • Men folk som søker “ferie” er nok langt unna å være interessert i akkurat båtturer i Oslofjorden. Intensjonen bak søket er viktig å ha kontroll på.


Mer konkurranse, men også større gevinster. 

Når verden har blitt mer digital så har SEO-konkurransen også økt.

- Totalt sett har konkurransen i søk blitt tøffere, men de digitale vinnerne tar større gevinster enn for to år siden, sier Magnus S. Bøe.

Vi kan se en betydelig vekst både i antall søk og i netthandelen. Men det er fortsatt bare 10 treff det står om. En godt kjent vits sier at du kan “gjemme et lik på side 2” i Google fordi “nesten ingen” sjekker den siden. Mesteparten av trafikken går til nettsidene som plasseres på toppen. 

I tillegg har Google økt antall “zero-click searches” og skriver oftere om tittelkoder. Dette betyr at du kan finne det du leter etter uten å trykke på lenker til andre nettsider. Alt nødvendig informasjon ser du på Google. 

- Google “blackboxer” mer og mer, men det er fordi vi kommuniserer dårlig og presisjonen i kommunikasjonen er lav, fortsetter Magnus.

Hvis du kommuniserer dårlig, for eksempel ikke merker lenker på en riktig måte, er det fare at Google tolker dette som forsøk på å kjøpe seg synlighet. Dermed kan dine nettsider slutte å dukke opp under ønsket søkeord.

- Tror du at SEO-markedet blir annerledes i det kommende året?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er veldig mange som vil fokusere på teknisk kvalitet på grunn av at Core Web Vitals fikk økt betydning i 2021. Konkurransen er sterkere og mange investerer mer i content marketing. Det er ikke nok med “litt” SEO-satsing. Du må kjøre full fart.

 

Ikke alle mål er like viktige. Lag målhierarki! 

Blant de viktigste tingene som markedsførere må løse i år, nevner Magnus S. Bøe å etablere et målhierarki, samt presis og korrekt måling.

- Når du måler effekten av markedsføring er det viktig å se på hvordan dette henger sammen med forretningsmålene til virksomheten. Mange måler suksess i sosiale medier i antall likes, men hvordan henger likes sammen med virksomhetens overordnede forretningsmål? Jeg tror nok likes er for mange et mål man mer føler er viktig, enn at det faktisk er det, sier han.

Hvis du har fokus på salg, kan det være en bedre idé å måle hvor mange produkter du selger. Kanskje får du masse likes i sosiale medier, men disse tallene henger ikke sammen med antall solgte produkter. Da er likes ikke den beste måten å måle suksess. Bøe mener at du må vite hvilke KPI’er du bør ha kontroll på og at det er viktig å etablere et målhierarki. KPI’er må kunne knyttes til sentrale oppgaver i virksomhetens forretningsmål, ha et sett med PI’er som har innflytelse på nøkkelmålepunktene. 

- Folk mangler presisjon i målene. Hvis du ikke kobler dem til forretningsmål, er det stor fare for at du ikke oppnår det du ønsker. 

Det går ikke an å tenke på absolutt alt. Hvis du har et presist målhierarki, vet du hvilke ting som er viktige å satse på. Med fokus på disse, kan du oppnå målet enklere og fortere. 

I tillegg anbefaler Magnus å se litt nærmere på investeringer.

- Ofte når du setter opp budsjettet, bruker du bare 10% til aktivitetene. Etterpå vil du prøve noe nytt og det viser seg at det trenges mer enn 10%, sier han.

- Tør å gjøre mer drastiske ting i investeringer. 

 

Og til slutt, her er MAGNUS’ TOPP 5 PRAKTISKE TIPS:

 1. Fokuser på å promotere undersider og ikke førstesiden for å få effekt av lenker. 

Når man jobber med SEO, er lenker viktige. Det som ofte skjer er at lenkene forsvinner.

2. Ha teknisk kontroll minst like ofte som du feirer bryllupsdag - en gang i året.

Når man bygger nytt nettsted, er det kjempebra teknisk. Etter som tida går, blir tekniske ting dårligere. Det er viktig å gjenskape magien og sørge for at ting fungerer knirkefritt, investér i en tur til (kode)rådgiveren.

3. Tenk på resultatfaktorene hvis du vil oppnå noe med SEO.

Faktorene synlighet, etterspørsel, konkurranse og forretningsmulighet er det som skaper suksess innen SEO. 

4. Vær presis i kommunikasjonen, merk lenkene riktig. 

Ellers kan Google tolke det som forsøk på å kjøpe seg synlighet. Det er lett å sjekke lenkene dine i verktøy som Ahrefs. Dersom lenker du har kjøpt ikke vises som nofollow eller sponsored her, bør du agere på dette. Kontakt dem du har kjøpt annonsering hos og be dem rette opp. 

5. Ha et klart målhierarki.

Forretningsmålene dine må henge sammen med det operasjonelle som blir gjort innen markedsføring, kommunikasjon - og SEO. Første steg er å sørge for at de målepunktene du benytter for å måle det daglige arbeidet henger sammen med langsiktige mål. Lager du et målhierarki, tvinger du frem sammenheng.

 

Slik kan et enkelt målhierarki se ut, zoomet inn på SEO:

Forretningsmål:

  • Øke omsetning av utemøbler

    • KPI: Antall solgte enheter

      • SEO - PI: Være synlig på de 150 definerte utemøbelordene i topp 5 i Google

      • SEO - PI: Antall landingssider i måneden som er i kategorien utemøbel

Dette er bare et uttrekk, der det er zoomet inn på hvordan SEO-uttaket kunne vært. Målhierarkiet gis enda mer styrke om andre kanaler får egne PI’er. 

 

De definerte PI’ene for SEO gjør det kjempelett å sette opp tiltak:

  • Har vi nok innhold for å faktisk få synlighet på utemøbler?

  • Er dette innholdet lenket til?

  • Hvordan ser våre landingssider ut, sammenlignet med andres landingssider?

  • Er title og meta description kombinasjonene til landingssidene konkurransedyktige?

 

VIL DU LÆRE MER OM DETTE TEMAET? 

Magnus’ favorittnettsteder, podcasts, bøker og personer man bør følge:

 

VIL DU HA Magnus' PRESENTASJON FRA INSPIRASJONSDAGEN?

Fyll ut skjemaet under og få den tilsendt som PDF. Da får du også de andre presentasjonene fra inspirasjonsdagen når vi legger dem ut fortløpende - praktisk og enkelt for deg!

 

Paulina Ćwikowska

Written by Paulina Ćwikowska