5 min read

Spotify - veien mot kommersialisering.

By Una Isabelle Handzic on 30.mai.2018 15:32:46

De fleste av oss hører på musikk i løpet av dagen - hodetelefoner på bussen, i bilen på vei til jobb, over komfyren med et glass rødt i hånden. En ting de aller fleste av oss har til felles; Spotify er som regel kjernen. Spotify har åpnet en helt ny verden innenfor musikk, der personifisering av spillelister og deling av musikk er blitt gjort tilgjengelig for hvermannsen. Men det vet du nok allerede. Det du kanskje ikke vet er suksesshistorien bak verdens største musikkplattform - din reise fra freemium til premium.   

Hvordan gjorde Spotify det?

På bare seks år har Spotify fått 170 millioner brukere, der 75 millioner er betalende(!) brukere. Hva er hemmeligheten bak vekstmaskinen? Det er faktisk ingen hemmelighet for de som har fulgt med i timen - vi snakker om kommersialisering.

"Problemet er at selskapene ikke tror de trenger jobbe eksplisitt med kommersialisering. De tror at når produktet er bygget, så kan de lansere det og kunden kommer til å forstå hvor fantastisk det er, og betale dem masse penger." Sigurd Gran, kommersiell leder i Coupler

 

Sigurd-Gran-coupler-500x500

 

Spotify kan man si er en mønsterelev på denne fronten  - de fulgte med i timen og gikk ut i markedet til riktig tid og til rett gruppe mennesker. Du lurer på hva Spotify gjorde?

  • Kun utvalgte influencers og presse fikk prøve betaversjonen av Spotify før lansering - utprøvingen varte et helt år.
  • Utprøvingen hadde skapt hype, men forventningene gikk av skaftet da Spotify kjørte konseptet “invitation only” - kun inviterte fikk teste datidens plattform.
  • Spotify lanserer sin forretningsmodell - freemium-versjonen. Brukere kan høre på sanger, men med restriksjoner - reklame måtte påregnes UTEN mulighet for å spole forbi.

Onboarding - fra freemium til premium

De fleste av oss har vært der - det er god stemning på fest, alle koser seg til deilig musikk, helt til en av kjedebutikkene dropper neste ukes ferskvaretilbud gjennom høyttalerne - en klar nedtur. Spotify hadde allerede tak i oss uten at vi visste det selv. Stegvis ble vi tatt fra å kunne betale for reklamefrie fester, til en totalt reklamefri hverdag med premium-versjonen. Spotify onboardet sine freemium-brukere ved å tilby “støy”-løs musikk med uendelig tilgang til alle spillelister på alle enheter. Og DER var vi solgt, det samme var premium-versjonen.  

"Brukerne bør helst føle at det “endelig er noen som lager dette, og det overgikk mine forventninger”

 

Hør musikk hvor og når du vil.

Da Spotify endelig kunne tilby en versjon som løste de irriterende “hakene” ved å høre på gratis musikk, var det ingen sak å mate den betalte versjonen videre - brukerne var allerede fanget i en habit-loop. De ville høre på musikk når de ønsket, og ikke minst hvor de ønsket. Ja, det var en ekstremt big-deal at musikken nå var “trådløs”. Det tenkte du kanskje ikke over - Spotify gikk fra kun desktop-versjon til å lage en Spotify-app. Plutselig fikk du mulighet til å høre musikk på alle enheter, selv offline (fordelen med å være premium-bruker så klart). Nå er det vanskelig å se for seg en sammenheng der Spotify ikke kan brukes. De hadde endelig truffet et marked som var “long overdue” og helt klart savnet blant mange generasjoner.

Snart kunne alle venner og kjente se hva du hører på til enhver tid gjennom Facebook.

Mange vil kvie seg over tanken, mens andre så på delingsmulighetene som en “sjekk-ut min-nye-spilleliste” - situasjon.

  • I 2011 annonserte Spotify et partnerskap med Facebook
  • Synergien mellom Spotify og Facebook gjorde det mulig for brukere å dele sine spillelister, sanger og anbefalninger med benner, familie og kjente
  • På kun to uker gikk antall brukere fra 3 til 4,5 millioner. DET kaller vi en hockeystick vekst, ja.

ALL PR ER GOD PR

Som i alle andre eventyr  møter man ofte motstand underveis, i dette tilfellet var det snakk om artister og musikkindustrien. Artistene skal ha royalties. Ved flere tilfeller har det blitt påstått at artister ikke har blitt betalt for streaming av deres musikk. I tillegg er det den kontinuerlige konflikten med plateselskapene og jamring over alt fra “digital killed the sound quality” til at musikkindustrien kommersialiseres på en usunn måte, og at smale artister ikke lenger kan leve av arbeidet sitt. I og med at kritikerne gjerne tilhører en marginal minoritet, og at massemarkedet bare vil høre på det de liker, når som helst og hvor som helst, har også denne kontinuerlige pressedekningen bidratt sterkt til merkevarebygging og vekst.

La oss runde av her i denne omgang. Hva har vi lært om Spotify sin suksess og oss selv som brukere?

  • “Invitation only” skapte enorm hype, etter betatesting med influencers og presse
  • Overgangen fra freemium til premium skapte mersmak hos brukerne - vi betalte fordi vi var hekta.
  • Spotify lanserer Spotify-appen - ta med deg musikken hvor som helst, også i offline-mode. Brukerfrekvensen eksploderer
  • Facebook og Spotify inngår et partnerskap - du kan dele spillelister og musikk på Facebook med venner og familie.
  • Med Spotify sin vekst og suksess, fulgte kritikken - royalties til artistene ble et tema. Pågående den dag i dag, men sannsynligvis hovedsaklig til Spotifys fordel.

Gjennomgående ser vi kommersialisering tatt et steg videre, (merk!) men alltid med brukeren i fokus.

"Dette er nøkkelen til kommersialisering av innovasjon. Tilpasse produktet og forretningsmodellen, slik at de første brukerne gir deg et fotfeste til å ekspandere inn i massemarkedet."

 

Dersom du ønsker mer informasjon rundt kommersialisering og hvordan du kan implementere strategien i din bedrifts forretningsmodell - ta kontakt med oss.

Kilde: https://growthhackers.com/growth-studies/spotify

 

KEEP ME INFORMED