Markedsførere overfokuserer på raskE konverteringER. - husk at på den andre siden av skjermen SITTER DET EKTE mennesker, sier Mari Grønvold fra Strossle Norge.

- Å bygge en sterk merkevare er første steget til å lykkes med et varig konkurransefortrinn, sier Mari Grønvold, Head of Publishers and Marketing i Strossle Norge. 

Forbrukerne gjør mer undersøkelser i forkant, er opplyste, har flere alternativer og dermed må måten vi lager kommunikasjon på også endres. På Inspirasjonsdagen hos Coupler fortalte Mari Grønvold hvordan du bør gjennomføre strategisk merkevarebygging i 2022.

- Hvorfor det?

- Det er som å lage en vollgrav rundt virksomheten. Desto bredere og dypere den er, desto tryggere er dere.

 

Hvordan unngå å bli en one-hit wonder?

“Alle” vil oppnå raske konverteringer. Er det overdrevet fokus på målbarhet blant markedsfører spør Grønvold. Hvis du utelukkende konsentrerer deg om kortsiktig gevinst og “siste klikk” i jakten på fortjeneste, kan du gå glipp av mye bra på veien.

- Det er litt som å bygge opp en artistkarriere ved å satse på en one-hit wonder, sier Mari. 

Hun mener at hvis forbrukere oppfatter merkevaren som bra, liker de deg, rett og slett.

- Man klarer ikke å gjøre begge deler - bygge merkevare og ha fokus på kortsiktige transaksjoner. Alle vet at fast fashion går på bekostning av kvalitet. Det samme gjelder i vår bransje, fortsetter hun.

 

Vi har glemt at det er mennesker bak tallene

- Vi har rota oss bort og fokusert for mye på innsamling av data. Vi har glemt at på den andre siden av dataen er det ekte mennesker, sier Grønvold. 

Reklametrykket bare øker og øker, budskap som er irriterende eller ikke relevante øker tilsvarende  med bruken av adblockers og reklamefrie browsere. Dette er spesielt relevant for de mest attraktive, yngre kommersielle målgruppene. Mari hevder at forbrukerne i dag er bevisste på hva merkevarene står for og vil heller ha interessant og verdibasert kommunikasjon.

- Dagens konsumenter har en forventning om at merkevaren står for noe som er større en seg selv, og tar en aktiv rolle i å gjøre samfunnet til et bedre sted å leve. Kommer ikke dette tydelig frem i budskapet finnes det mange alternativer som forbrukerne da heller velger, sier hun.

Kanalvalg og kanalbruk spiller en helt sentral rolle i merkevarestrategien. 

- Det økte reklametrykket har gått på bekostning av både samfunnet, bransjen og forbrukeren. Bruken av de globale plattformene skaper i økende grad et etisk problem for annonsører. Assosiasjonen til finansiering av menneskerettighetsbrudd samt fraværet av personvern blant de globale plattformene harmonerer dårlig med de fleste selskaps verdigrunnlag, sier Mari Grønvold.  

- Tilliten til det programmatiske økosystemet er tynnslitt og reklame er iferd med å bli noe som kun treffer de som er for gamle, dumme eller fattige til å slippe å se den. Vi kan ikke bare fortsette som før - vi må fokusere på verdien i det vi kommuniserer og hvordan vi når frem, fortsetter hun. 

 

Engasjement - den beste valutaen

Grønvold mener at vi har for mye fokus på ROI (Return On Investment) og vi bør heller fokusere på ROIT, “Return On Invested Time”. Markedsførere må tenke på hva forbrukeren sitter igjen med av verdi etter å ha investert tid i en merkevare. Hver gang du lager reklame eller innhold, er det viktig å huske at forbrukere bruker tid på det. Derfor er det essensielt at budskapet skaper engasjement. Du må få dem til å like deg. Ikke bare hjelpe dem til å forstå hva du selger. 

- Vi må bevege oss fra kognitiv kjennskap til emosjonell tilhørighet, sier Grønvold.

 

Maris topp praktiske 5 tips for 2022:

  1. Tenk på merkevarens langsiktige posisjon i markedet. Hva står merkevaren egentlig for?
  2. Mål bedriftens evne til å skape seg et publikum. Hvor mange liker ditt brand? Hvis du ikke måler dette allerede, finn ut hvordan dere kan gjøre det.
  3. Det du kjøper støtter du - hvor annonserer din bedrift? Bruker du en annonseplattform som kobles til negative samfunnsmessige konsekvenser, støtter du disse implisitt.
  4. Hvilken policy har din bedrift for bruk av innsamlede data om kundene? Personvern er en grunnlovsfestet rett. Respekter denne, og ditt publikum vil respektere deg.
  5. Finn ut hva som skaper engasjement hos dine kunder. Hvor godt kjenner du dine egne kunder? Vet du hva som skaper engasjement, entusiasme og tilhørighet eller pøser du bare ut “ditt” budskap og håper på det beste?

 

Vil du lære mer om dette temaet? 

Maris favorittnettsteder, podcasts, bøker og personer man bør følge:

 

Vil du ha Maris presentasjon fra inspirasjonsdagen?

Fyll ut skjemaet under og få den tilsendt som PDF. Da får du også de andre presentasjonene fra inspirasjonsdagen når vi legger dem ut fortløpende - praktisk og enkelt for deg!

Paulina Ćwikowska

Written by Paulina Ćwikowska