Den 28 år gamle valdresguten jobber med markedsføringsteknologi for Couplers kunder og er den mannen i rommet alle snur seg mot når møtene begynner å handle om resultatene av digitale kampanjer. Men det er ikke alt.

Du kan være teknisk god, men likevel selge drit, sier Åsmund Holtan.

Han tar av headsettet mens han setter seg i sofakroken tvers over bordet, med PCen godt plantet under armen. Musikken spiller fortsatt fra de fastspente proppene rundt nakken. En gjentagende rytme og dunkende bass tyder på house/elektronika musikk. Ikke noe jeg har hørt før i hvert fall.

Det jeg mener er at selv om du kan banke på noen gitarstrenger, gjør det deg ikke til Slash eller Jimi Hendrix. Du må vite hvordan du skal bruke verktøyene og hva du faktisk ser etter av resultater - er det konverteringer? Eller kanskje leads?

 

Man hører på en DJ

- Stemmer det at du også er DJ?

Ja, det stemmer, men på hobbybasis. Ønsket mitt er helt klart å spille mer enn hva jeg gjør nå. Derfor er det viktig å markedsføre seg selv dersom man skal få ut navnet sitt og få oppdrag, forteller Holtan.

-Hvorfor DJ?

Jeg føler jeg jakter et eventyr. Følelsen jeg får av å skape god energi i folkemengden, av å se folk bli gira av å høre musikken min er veldig spesiell. Jeg er stadig på jakt etter ny musikk å spille for å overraske folk. Gi noe de ikke har opplevd eller hørt før. Det er min motivasjonen, utdyper Holtan.  

 

Det handler om å engasjere

- Begge yrkene handler om å engasjere.

Det er nærmest utfordrende å ikke se parallellene mellom det å være DJ og en Performance Marketer når Holtan prater. Han snakker om å overraske en folkegruppe, om å skape engasjement, om å gi noe nytt folk ikke har opplevd før.

-Du jobber som Performance Marketer i Coupler - kan du trekke noen paralleller mellom det å være en DJ og Performance Marketer?

Uten tvil. Teknologien. Miks av softwares. Testing av nytt materiell. Men den største likheten er den å engasjere publikum, forklarer Holtan. Det er ikke teknologien som er den viktigste, hvem som helst kan lære seg å bruke den - du må kjenne menneskene og hva de vil ha.

Her ligger det et viktig poeng - du må kjenne menneskene du kommuniserer til. Det vil si personlig markedsføring. Ingen kunde vil føle at de snakker med en maskin eller robot. Alle kjenner igjen en versjon av “Hei. Vi har årets tilbud til deg - 30 % på tamponger”. Hadde de visst at du både var singel og het Roger, da hadde du trolig ikke trykket på “unsubscribe” like raskt.

Personifisering bygger tillit. Jeg har et innebygd bullshit-o-meter og merker når ting blir tilgjort eller ikke autentisk. Det er ren menneskelig psykologi, mener Holtan. Effektivisering av verktøyene man har handler ikke bare om å gjøre mer av det samme, men også om hvor sofistikert en robot kan bli.


Les og: Susanne søkte spenning i Coupler


Men hva betyr det, egentlig?

Ved å Google “Performance Marketing”, finner man mange definisjoner på hvordan en kan bruke det og hvem performance marketing egner seg for. Det som skiller Performance Marketing fra tradisjonell merkevarebygging, er at du kun betaler for hva du får - med return of investment i bakhodet.

En definisjonen av Performance Marketing er “markedsføring der du analyserer resultatene av den digitale aktiviteten du gjør”.  Det å analysere en aktivitet og vite nøyaktig hvor trafikken kommer fra har vi ikke kunnet gjøre i mange år.

Før var det slik at du kunne lage en kampanje, sette den opp i hele byen og følge spent med på om du fikk mer trafikk inn i butikken din eller ikke. Og om du da fikk trafikk, kunne du ikke vite om det var pågrunn av kampanjen eller en helt tilfeldig forbipasserende person. Med andre ord; du kunne aldri vite om markedsføringen din faktisk fungerte eller ikke, forklarer Holtan.

Slik er det heldigvis ikke i dag. Over årene har markedsføring blitt mer automatisert og APIer en livredder for markedsførere. Performance Marketing er en smart måte å utnytte den tilgjengelige teknologien vi har på, så lenge du vet hva du skal gjøre med dataen, da mener jeg konverteringer, leads, CPC osv. Dersom du vet hvordan du skal bruke dataen, da slipper du synsing og gjetting på hva resultatet kan og vil bli, dette er det beste med Performance Marketing mener Holtan.

Man er nesten synsk, satt på spissen, ler han. Men det er fort gjort å se seg blind på tallene, det er viktig å aldri miste overblikk over helhetsbildet. Som sagt, du kan være teknisk god og likevel selge drit.

-Har Performance Marketing noen nedsider?

Nedsiden med Performance Marketing er nettopp det å holde oversikt over helhetsbildet til enhver tid - mange faktorer og systemer å passe på hele tiden. Dette er ofte grunnen til at gründere og entreprenører ikke lykkes, forklarer Holtan.

Keep it simple, stupid!

Nøkkelen er “hold det enkelt”, både for deg selv og for dine kunder, og vit hva du ser etter!

Man kan jo spørre seg hvorfor alle da ikke bare gjør det samme, siden alt skal være så enkelt og greit. Hvorfor lager ikke alle bare kattevideoer og memes med egen logo på?

Støy, støy og atter mer støy! Det handler om å være den som skiller seg ut blant “kattevideoer og memes”. Hva gjør ditt produkt unikt? Hvordan skal du gjøre dette som markedsfører? Jo, gjennom performance marketing og personifisert kommunikasjon. Du vil få et personlig forhold til kunden = amassadører.

 

KEEP ME INFORMED 


Vil du jobbe sammen med Åsmund?

Vi søker flere kolleger (se alle ledige stillinger)