Trenger du en rask innføring i hva det vil si å drive med inbound marketing? To eksperter, Sigurd J. Vik i Coupler og Maria Willoch i ScaleupXQ har jobbet med inbound i lang tid og deler her sin kunnskap gjennom ulike formater så du kan få en bedre forståelse for hva det er. 

Sigurd og Maria gir deg et overblikk over flere av aktivitetene som inngår i inbound marketing. Ønsker du å gå dypere inn på temaet finner du link til opptaket fra deres webinar om inbound marketing lenger nede. I tillegg kan du laste ned nøkkelpunktene fra webinaret som en egen PDF-fil i bunn av artikkelen.

Last ned PDF-filen her

La oss rette blikket mot hva Sigurd og Maria forteller om inbound marketing.

“Inbound marketing er å by på innhold i en digital form som i seg selv er så nyttig at kundene ber om å holde kontakt med bedriften. ” sier Sigurd. 

I enkle trekk handler inbound marketing om å få ut noe innhold som tar sikte på å løse et problem som kundene dine har. Verdiforslaget vil deretter kunne samle inn det som kalles for “leads” - et faguttrykk for de som legger igjen kontaktinformasjonen sin etter å ha besøkt websiden. Når du har skaffet leads kan salgsavdelingen aktivt følge opp potensielle kunder. For å gjøre dette er det viktig å ha et system som blant annet tar for seg CRM (kunderelasjonshåndtering) og gir en oversikt over den digitale markedsføringen. Så fort dette er på plass er du på god vei. 

Lurer du på noen av disse spørsmålene?  

 • Hva er nå egentlig inbound marketing? 
 • Hvem passer det for? 
 • Hvem passer det ikke for? 
 • Leads - hva betyr det egentlig?
 • Må man bruke et CRM-system for at det skal fungere? 
 • GDPR og sånn, det må da være et problem for inbound marketing? 
 • Hva med content marketing eller SEO?
 • Må man bruke hubspot eller finnes det noe annet? 
 • Trenger du egentlig å forholde deg til det på kort sikt? 
 • Hva gjør du hvis du vil prøve deg frem selv? 

Dette er spørsmålene som ble tatt opp under Sigurd og Marias webinar om inbound marketing:

Se hele webinaret her

Inbound - når salg avhenger av menneskelig kontakt 

“De som benytter seg av inbound marketing er gjerne de som har kunder som gjør mye research før de gjør et valg. Da snakker vi både tidlig, midtveis og til slutt i kjøpsprosessen,” forklarer Sigurd.  

Det kan tenkes at de som kjøper en posesuppe på matbutikken ikke har et stort behov for personlig dialog med bedriften som har laget suppen. For de som skal gjennomføre et kjøp der det er store summer og kontrakter involvert vil det derimot være helt nødvendig å ha kontakt med en eller flere personer i bedriften de ønsker å kjøpe fra. For disse kundene er det viktig å være sikker i valget de tar. Det er derfor avgjørende å fremstå som hjelpende og tilgjengelig, slik at man kan skape gode relasjoner til potensielle kunder.

Inbound marketing - nettsiden blir et aktivt verktøy for salgsavdelingen 

For de fleste bedrifter er jobben til nettsiden deres å sette dem i kontakt med potensielle kunder, noe som kan gjøres på flere måter. Problemet oppstår når bedrifter som ikke har en typisk “produkt/vare” setter i gang med tiltak som egentlig egner seg best for netthandel. Ikke alle selger noe som kan legges i en handlekurv. For mange bedrifter har nettsiden endt opp med å bli en mellomting mellom et visittkort på nett og en digital brosjyre - ikke et verktøy som salgsavdelingen aktivt kan bruke.

Inbound marketing løser dette ved at interesserte besøkende på websiden blir til leads som salgsavdelingen kan følge opp.

Last ned PDF-filen her

du må ikke bruke HubSpot for å drive med inbound marketing 

Man kan nesten ikke snakke om inbound uten at HubSpot blir nevnt. Selve begrepet har i stor grad blitt kjent på grunn av HubSpots egen markedsføring, men du er ikke avhengig av dette ene systemet for å drive med inbound marketing. Det finnes flere software-programmer å velge mellom som for eksempel Mailchimp eller Drip. Det viktigste er at man har et system som knytter sammen markedsføring og salg. 

Vil du derimot vite mer om Hubspot? Les vår guide til systemvalg i HubSpot her

innhold og crm må med i inbound marketing 

“Du kan ikke drive med inbound uten innhold og CRM.” sier Maria.

Det blir nærmest umulig å drive inbound om man ikke har kontroll på prosessene og kontaktene sine. Et CRM system er derfor en kritisk del av inbound marketing. Du kommer heller ikke langt uten innhold. 

Innhold blir jo selve bærebjelken for inbound marketing.” fortsetter Maria.  

Innholdet ditt er det som gjør deg nyttig for kunden, som skaper relevans ved å vise til en løsning på deres problem. Mange tenker kanskje kun på blogg når de hører ordet “innhold”, men innhold kan være alt fra blogg, video og bilder til ebøker og webinarer, ja til og med prislister er en form for innhold. Innholdet ditt er viktig, så spør deg selv: hvordan kan vi skape noe verdifullt for kundene våre? Og ikke glem å følge opp.

Begynn med å definere hvem du ønsker å tiltrekke deg oppmerksomhet fra. 

Det første du burde gjøre når du skal begynne med inbound marketing er å definere markedssegmentene dine. Det er ikke alltid like lett, men forsøk å forstå kundene dine. Hvem er beslutningstakerne, hvem er det vi skal snakke med her? Deretter handler det om å finne ut hvordan du kan løse deres utfordringer.  

Når du vet hvem du vil nå kan du begynne med å få ut noe innhold -  ikke tenk at det må være perfekt. Det verste som kan skje er at ingen bryr seg, og da lærer du av det.avslutter Maria. 

Dette ble tatt opp under webinaret til Sigurd og Maria: 

 • Hva er nå egentlig inbound marketing? 
 • Hvem passer det for? 
 • Hvem passer det ikke for? 
 • Leads - hva betyr det egentlig?
 • Må man bruke et CRM-system for at det skal fungere? 
 • GDPR og sånn, det må da være et problem for inbound marketing? 
 • Hva med content marketing eller SEO?
 • Må man bruke hubspot eller finnes det noe annet? 
 • Trenger du egentlig å forholde deg til det på kort sikt? 
 • Hva gjør du hvis du vil prøve deg frem selv? 

Trykk her for å se webinaret 

Er det knapt med tid til å se hele webinaret, eller vil du bare ha nøkkelpunktene?  Få en rask oversikt over svarene til Sigurd og Maria her

Last ned PDF

 

 

Dina Aarthun Engh

Written by Dina Aarthun Engh