Med stor framgang er kunstig intelligens neste steg for de som er i framkant og driver med marketing automation. Ofte presenteres vi med det kjente dilemmaet, hvem er best - menneske eller maskin? Vi har bedt den fremtidsrettede Silvija Seres om å ta en titt inn i glasskulen, da vår egen Sigurd J. Vik i Coupler var gjest i podcasten hennes, LØRN.TECH. Temaet for episoden er bruken av ny teknologi, data og digital markedsføring.

Silvija Seres er en anerkjent matematiker og bedriftsrådgiver som kan mye om teknologi. I dette intervjuet snakker hun rundt nåtidens og fremtidens bruk av digital teknologi, deriblant kunstig intelligens.

lørn tech EEVzpUQXsAAJ9Vi-1

Hør hele podcastepisoden her

Kunstig intelligens finner mønstrene vi ikke ser

Det er flere komplekse aspekter ved ny teknologi som benyttes i dag. Med kunstig intelligens snakker vi blant annet om maskiner som har til hensikt å tenke som et menneske, forstå handlingsmønstre og forutse utfallet av ulike situasjoner.

Lørn.tech AI illustration icon

På hvilken måte er det nyttig å bruke kunstig intelligens i digital kommunikasjonen?
Teknologien blir stadig mer kompleks noe som også gir muligheter for enda bedre forståelse av brukerne i et marked. Vi behøver fremdeles menneskelig evner til å skape spennende, nytt og interessant innhold, men maskinene kan hjelpe oss å finne mønstre og forutse handlingsmuligheter i den måten vi kommuniserer på.

Tror du teknologien vil kunne ta over større deler av arbeidsoppgavene som inngår i å spre et budskap?
-Vi vil fortsatt være menneskelige skribenter på det kreative, men jeg tror at distribusjonen vil i veldig stor grad være optimalisert ut i fra vår forståelse av mottakerne, fortsetter Silvia..


Vi må ekskludere de dårlige aktørene

Hva har det å si for oss som forbrukere at selskapene får mer tilgang på data om oss?
-Vi må ha en forståelse for at vi alle har blitt mer transparente og at de som ønsker å misbruke denne muligheten, kommer fortsatt til å gjøre det. Derfor må vi som mennesker må bli litt mer på vakt i forhold til hvem vi gidder å høre på i våre kanaler og anta at alle bruker de samme politiske verktøyene for å forstå brukeren og for å optimalisere sitt budskap.

Hva har det å si for oss som markedsførere om vi får tilgang på mer data?
Det har en effekt. Datadreven digital markedsføring har større effekt enn data-blind markedsføring, hvor man eksempelvis viser samme annonse til alle. Datadreven kommunikasjon brukes mer og mer i sosiale medier så man vet hvilke annonser kunden har sett på, hvor lenge og eventuelt hvilke annonser de klikker på. Da får kundene veldig mye mer av den type annonser som er tilpasset seg.

Hva tenker du om at posisjonen til kunden kan bli brukt til å gi enda mer personifiserte annonser?
Jeg vet ikke i hvor stor grad det er implementert foreløpig, men hvis den som selger deg en annonseplass også kan fortelle deg at denne personen sitter på mobiltelefon eller er i nord-norge så kan du gjøre personifisering enda mer interessant. Da er vi også avhengig av at plattformene som selger annonseplass klarer å samle den type data fra brukere så de vet hvor du befinner deg.

Hør mer om effekten av personifiserte annonser i podcastepisoden til Lørn.Tech med Sigurd og Silvija:Hør hele podcastepisoden her

Hvordan kan enda mer presise annonser by på utfordringer?
Hver eneste innovasjon har alltid noen utfordringer ved seg. Man er hele tiden nødt til å finne ut av hvilke etiske problemstillinger dette åpner opp for og hvordan kan man ha en god diskusjon om hva som er akseptabelt og ikke.
-Vil ikke folk stritte i mot følelsen av at noen vet hvor de er? Og at nytten blir borte i alt det negative ved å overvåke folks posisjon?
- Jo, det kan være. Men det er ikke gitt.

En maskin kan ikke vite hvordan vi tenker, om vi mennesker ikke gjør det selv

Tror du kunstig intelligens noen gang vil kunne tolke verden som et menneske?
Problemet ved å få en maskin like intelligent som et menneske er at vi har ikke en “theory of mind”, altså på hvilken måte er vi mennesker intelligente på? Det dreier seg om en eller annen fleksibilitet og robusthet til å håndtere helt nye og ukjente problemer, men det dreier seg også om selvmotivasjon drevet av følelser.

Kunstig intelligens vil være i stand til å løse en hel masse problemer veldig mye bedre enn mennesker på det som har med analyse og gjøre, og så må ikke vi mennesker abdisere vårt ansvar på det som har med moral og etikk og gjøre.


Vi stiller spørsmål, kunstig intelligens er et verktøy som hjelper oss å komme til bedre svar. - Silvija Seres

Vil du lære mer om teknologi? Sjekk ut Silvijas podcast lørn.tech her.

 

 

Dina Aarthun Engh

Written by Dina Aarthun Engh