Er jo synd å si det, men mange norske B2B-firma sitter på en ekstremt utdatert nettside. “Vi må ha en ny!”, sier sjefen en dag. Ja, det må dere. Men tro ikke at jobben er over når fargene er valgt og siden går live. Det er nemlig da selskapet starter!

Han lærte “the hard way”, gründer og gladlaks Sigurd Gran (42) fra Tønsberg, hvordan en firma-nettside burde oppføre seg – utdannet økonom som han var, uten noen teknisk bakgrunn. Året var 2010. Og han hadde akkurat startet sin første bedrift, Cito Media. Der kastet han seg selv ut i å “plutselig skulle lage nettsider for diverse selskap”. Men det gikk ikke helt etter planen da Gran en dag bestemte seg for å outsource design-delen til noen ungdommer i India. 

– Kunden var et ganske seriøst finansselskap i Bergen. Fredag kveld, 48 timer før launch, fikk vi til slutt se den visuelle stilen. Og det så jo ut som en harem-reise i tusen og en natt, ler Sigurd Gran.

– Whops!

– Ja, jeg fikk skikkelig voksenkjeft, men lærte, sier han.

– Hva lærte du?

– Etterhvert forstod jeg at alt det tekniske ikke er det viktigste. Det løser seg. Heller ikke å bruke for mye tid på fonter og farger. Det viktigste med en firma-nettside er innholdet. Å la den leve, å alltid fore den med nytt innhold, at folk vet det skjer noe der og kommer tilbake. For aner du hvor mange ganger en mulig kunde stikker innom en nettside før de bestemmer seg for å kjøpe noe, eller ta kommersiell kontakt?

– Nei?

– Minst tolv ganger!

– Da blir det kjedelig å alltid møte samme innhold?

– Nettopp. Pluss at det er viktig å tenke på hva de riktige folka, dine fremtidige kunder, ønsker seg og forventer, ikke nødvendigvis hva du selv vil si. Fordi alt handler om kundereisen, hvor de kommer fra på nettet og inn til siden din. 

– Folk “reiser” på forskjellig vis for å ankomme en nettside?

– Yes, og det er veldig spennende. Jeg liker å bygge opp en nettside på taktisk vis, for å ta imot de forskjellige folkene som kommer fra forskjellige steder på nett. 

– Eksempelvis?

– La oss si at noen gjør et googlesøk etter løsningen på et problem, som folk ofte gjør, da forventer de å få svar på det, om de blir ført til nettsiden din. Mens hvis de bare vil ha litt info om et visst tema, ønsker de ikke å bli ført inn på en side som ikke handler om det de er nysgjerrige på. Som er forskjellige ting! Derfor er det viktig å være klar over at en må gi folk det de forventer å få. Hvis ikke bouncer de ut igjen! 

– Atter andre finner kanskje impulsivt veien via annonser på sosiale medier for eksempel?

– Nettopp, og da er det viktig å begeistre! Da vil de ikke ha noe kjedelig info-opplegg!

Just det, har du flere eksempler?

– Ja, den direkte trafikken. De som vet hvem du er fra før, og søker direkte på firmaet i søkefeltet. Jeg jobber nå med en kunde som heter PreAct, en ny privat helsetjeneste. Så om jeg bevisst skriver “preact dott no” i søkefeltet ønsker jeg kanskje å booke en legetime, eller vil vite mer om historien deres og hvem de er – eller muligens fornye resept på ett eller annet. Oppbyggingen av nettsiden deres handler derfor om å forutse disse tingene. Hva skal stå hvor, hvordan kan man tweake og etterhvert optimalisere trafikken som kommer. Det liker jeg å jobbe med, sier Gran.

coupler-academy-sigurd-gran

Mange B2B-firma er alt for navlebeskuende

Tobarnsfaren og ski-entusiasten Sigurd Gran jobber til daglig som commercial director i kommunikasjonsbyrået Coupler – en one-stop-shop for nordiske B2B-bedrifter. Han forteller at man bør se på sin egen nettside som å bygge et hus.

– Mange firma begynner i feil ende når de skal ha en ny nettside. De tenker masse på design først, før de setter ut oppgaven til typ sønnen til fetteren til CFO-en i firmaet, sier han.

– Haha, ok?

– Og deretter implementerer og programmerer de, og så til slutt tenker de: “Ok, hva skal vi si da!?”. Men vi i Coupler tenker litt motsatt. Vi tenker først: “Hva vil besøkende få ut av nettsiden”, deretter “hva vil vi som firma få ut av nettsiden”. Vi går først i gang med “skjelettet”, altså funksjonaliteten og selve rammeverket. Så lager vi en forside. Mens “Produktet” får dedikert en annen side. “Om oss” blir en tredje, før vi planlegger forskjellige skreddersydde landingssider. 

– Forklar, please!

– Én for daglig leder, én for innkjøpssjefen og så sluttbrukeren. Vi ser vi på selve innholdet og hva som skal bli kommunisert i bloggen, og til slutt setter vi opp design. Den veien mener vi er riktig å gå for at nettsiden skal føre til salg, og ikke at folk bare hopper av uten å ha funnet det de leter etter – samme hvor vakkert det ser ut. 

– Det var dette med å bygge et nytt hus?

– Ja, for du maler jo veggene til slutt! Du må først få oversikt over behovet. Ok, vi har to voksne, tre barn, ti sykler, to biler og en hund. Da ser man etter tomt. Deretter sementerer du muren og setter opp reisverket, ikke sant. Og så bestemmer du hvor møblene skal stå, hvilke møbler det skal være og til slutt fargene. 

– Hva misforstår mange firma når det gjelder innholdet på en nettside?

– De er alt for navlebeskuende. Alt for opptatt av hva de selv vil si, og ikke hva folk vil høre om. Ta en av Mieles vaskemaskiner. Da den ble lansert, sa de ikke: “Hei, vi selger en vaskemaskin, kjøp den!”. De sa: “Hei, vil du ha mer fritid? Her er en vaskemaskin”. De solgte fritid! Ikke vaskemaskiner. 

– Det holder altså ikke å si: “Her er produktet mitt, her er kontaktinfo – GO”? 

– Nei, det holder ikke. Man må hele tiden jobbe med å gi folk en ny grunn til å besøke nettsiden. Det tar i gjennomsnitt 192 dager for å gjennomføre et salg hos B2B-firma, så nettsiden skal ikke være et stillestående bibliotek. Det skal være en strøm av verdifull, eller til og med underholdende informasjon, gjerne i form av blogg-artikler eller videosnutter, sier Gran. 

 

Nettsiden er ikke ferdig når den lanseres!

Det blir litt som å lage en egen nettavis. 

– Vi lager blogger eller et eget e-magasin for firmaet. Og da er det faktisk ikke verdens undergang om fargene og looken er utdatert og jævlig, så lenge innholdet er godt og forklarer hvermannsen hva dere driver med. Men det er jo selvfølgelig å foretrekke å ha et pent og moderne design også.

– Du virker som en brannfakkel-fyr? Kjør!

– Ok, he-he! Vel, det er å tro på nissen at folk vil komme springende bare man “åpner butikken”. Det er ikke gitt at man får leads eller salg bare man får opp en ny nettside. For nettsiden er ikke ferdig når den lanseres. Den blir kanskje aldri ferdig. Det er da arbeidet begynner!

– Man må kanskje derfor sette opp en hale av budsjett i etterkant?

– Nettopp! Og kanskje også forstå at vi i bransjen gir rævva råd, slik at du kan få en dyr løsning som ikke funker, eller en billig løsning som funker strålende, sier han. 

– Du sier “vi i bransjen”, gir du rævva råd nå?

– Tja, he-he, noen vil kanskje mene det, men jeg sier ikke at vi i Coupler har et magisk støv! Det viktige for oss er å skape levende nettsider som bidrar til vekst, og at vi som firma skaper et langsiktig forhold til våre kunder ved å jevnlig og aktivt bidra med engasjerende innhold og nyttige oppdateringer i etterkant av lansering. 

– Noen siste ord “før vi stenger”?

– En moderne nettside skal ikke bare fungere som et pent visittkort online. Den skal kunne leve, lenge, ved å lage en korrekt kundereise i etterkant av lansering.  

 

Vil du ta dine gjester på nettsiden imot på en riktig måte?

Vi hjelper deg å bli en god vertinne. Les mer her.

Coupler

Written by Coupler